Miljardair: ‘Inflatie waarschijnlijk een blijvertje de komende jaren’

De miljardair en investeringslegende Chamath Palihapitiya is niet optimistisch over het verdwijnen van de inflatie. Volgens Palihapitiya betekent de veranderende wereldorde dat we waarschijnlijk nog lang met de inflatie moeten dealen. In een nieuwe aflevering van de All-In Podcast deelt de zakenman een somber beeld voor de wereldeconomie, waarin samenwerken steeds meer op de eerste plaats staat.

Minder efficiëntie

Waar de grote globalisering van de afgelopen decennia betekende dat het Westen goedkope arbeid kon importeren uit landen als China, zien we die trend nu omkeren volgens Palihapitiya. Dat betekent dat Amerika bepaalde klussen weer zelf moet oppakken, wat de productiekosten van sommige zaken opdrijft en dat is natuurlijk niet goed voor de inflatie.

“Je moet niet vergeten dat we in deze nieuwe wereldorde zitten, die de wereldorde ex-China is, en daarin is er geen eenheidseconomie meer die wereldwijd dingen goedkoper, sneller en beter kan doen.

Dus gaan we allerlei dingen die vroeger door de Chinezen werden gedaan, nearshoren of onshore doen. Ze gaan in Mexico zitten of in Centraal Amerika, misschien in sommige gevallen in Canada, en dat komt allemaal in de Verenigde Staten terecht.

Het probleem met dat alles is dat het de kosten hoger houdt, omdat het natuurlijk inefficiënter is. Het zal natuurlijk meer geld kosten, en dat zal de prijzen van die dingen natuurlijk hoger maken, wat betekent dat de eindinflatie gewoon grofweg hoger is.”

In theorie betekent deze ontwikkeling dus dat we nog jaren last houden van de inflatie in het Westen. Uiteindelijk moeten we dat nog maar zien, omdat technologische vooruitgang als de opkomst van kunstmatige intelligentie er ook voor kan zorgen dat de inflatie juist daalt. Technologische ontwikkeling betekent vaak deflatie.

Wat is hier het gevolg van?

Als gevolg van deze ontwikkeling verwacht Palihapitiya dat arbeiders in de Verenigde Staten meer macht krijgen. Er zal door deze ontwikkeling meer vraag naar arbeid komen, terwijl de arbeidsmarkt op dit moment al redelijk krap is.

“Als gevolg daarvan denk ik dat meer macht naar de arbeiders gaat, dus in deze constante spanning die we in een economie hebben tussen arbeid en kapitaal, de mensen die de fabrieken of de bedrijven bezitten en de mensen die ze leiden en erin werken, hebben we ons in een positie bevonden waarin de slinger zo ver naar het kapitaal, de eigenaars, de aandeelhouders, is gezwenkt dat al deze financiële engineering een enorme meerwaarde heeft”, aldus Palihapitiya.

Meer inflatie betekent in principe dat investeerders op zoek moeten naar alternatieven om hun kapitaal in te bewaren. Dat kan natuurlijk in zaken als goud, vastgoed en aandelen, maar ook Bitcoin kan een aantrekkelijk alternatief zijn met zijn absolute schaarste van 21 miljoen eenheden.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Miljardair: ‘Inflatie waarschijnlijk een blijvertje de komende jaren’ verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters