Miljardair waarschuwt voor overheidstekort VS van 1,6 biljoen dollar

Het overheidstekort van de Verenigde Staten van Amerika is in 2023 al opgelopen tot 1,613 biljoen dollar en daar maakt miljardair Larry Summers zich grote zorgen over. In een interview met Bloomberg tijdens de Aspen Economic Strategy Group Summit voorspelt hij een scenario waarin de tekorten van de Amerikaanse overheid steeds verder zullen oplopen.

De huidige schattingen zijn volgens Summers veel te positief, die op korte termijn een tekort van 10 procent van het bruto binnenlands product (BBP) voorziet.

Onhoudbare tekorten voor Amerika

Tijdens het interview stelt Larry Summers zelfs dat de tekorten van de Amerikaanse overheid “onhoudbaar” zijn. “Ik heb hierover geschreven en gezegd dat ik niet denk dat we op een duurzaam fiscaal pad zitten. […] Ik denk dat het tekort richting 7 procent van het BBP oploopt over acht tot tien jaar”, aldus Summers.

Het Congressional Budget Office maakt schattingen voor de tekorten en verwacht dat de uitgaven voor defensie zullen dalen ten opzichte van het BBP. Volgens Summers is dat onzin, gezien de dreigingen die hij momenteel ziet op het geopolitieke wereldtoneel.

“Dit jaar, als je de schattingen op de juiste manier zou doen, denk ik dat je over een tekort van ongeveer 10 procent praat”, aldus Summers die zich grote zorgen maakt over de financiële gezondheid van de Verenigde Staten.

Wat betekent dat voor Bitcoin?

Je zou kunnen stellen dat deze voorspellingen van Summers positief zijn voor de Bitcoin koers. Wat Bitcoin voor investeerders een interessante optie maakt is de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden. Die wordt nog aantrekkelijker als de Amerikaanse overheid zijn tekorten moet opvullen door extra schulden te maken.

Die extra schulden zorgen voor nieuwe geldcreatie, waardoor de koopkracht van de Amerikaanse dollar verder afneemt. Alleen al voor juli 2023 staat er een tekort van 221 miljard dollar in de boeken.

In de grafiek is te zien dat de Amerikaanse overheid 497 miljard dollar uitgaf, terwijl er slechts 276 miljard dollar binnenkwam. Dat is geen gezonde situatie.

Op dit moment gaan 13 procent van alle kosten (67 miljard dollar in juli) naar het betalen van de rentekosten over de schulden. Ook dat getal zal verder oplopen als de rente op het huidige niveau blijft en de Amerikaanse overheid steeds meer moet lenen tegen de hogere rentes.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Maak een Bitvavo account

Je wordt doorgestuurd naar

Het bericht Miljardair waarschuwt voor overheidstekort VS van 1,6 biljoen dollar verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters