Na Silvergate ook Silicon Valley Bank in de problemen

Het gaat even helemaal mis in de techwereld en met name in de Verenigde Staten. Nadat eerder bekend werd dat Silvergate Bank niet meer rond kan komen, zit met Sillicon Valley Bank (SVB) een andere bank in de problemen. De techbank kondigt de verkoop van een significant deel van zijn asset en aandelen aan in een poging om kapitaal op te halen.

Aandelen met 60 procent omlaag

Een groot deel van de investeerders vreest dat het om een Silvergate-scenario gaat, want de aandelen van SVB zijn gisteren met 60 procent gedaald. Bij die daling werd 80 miljard dollar aan waarde uitgeveegd. Silicon Valley Bank behoort tot de top 20 banken van de Verenigde Staten en verzorgt de bankzaken van partijen als Sequoia en Andreessen Horowitz (a16z), twee venture capital firma’s die actief zijn binnen de crypto-wereld.

Aandelenkoers SVB. Bron: Google Finance

In een financiële update van 8 maart kondigt het bedrijf aan dat het voor 21 miljard dollar aan effecten moest verkopen tegen een verlies van 1,8 miljard dollar om de balans gezonder te maken. Verder haalde het nog eens 500 miljoen dollar op bij General Atlantic en wil het nog eens 1,75 miljard dollar ophalen door zijn eigen aandelen te verkopen.

Dat de problemen bij SVB in potentie groot zijn blijkt wel uit de woorden van Greg Becker, die aan het hoofd van de bank staat. Becker maant investeerders om “kalm te blijven” en zegt dat de bank “voldoende liquiditeit heeft om klanten te helpen met één uitzondering: als iedereen elkaar zou vertellen dat SVB in de problemen zit, dat zou een uitdaging zijn.”

Komt er een bankrun?

Het lijkt er dus op dat Silicon Valley Bank alleen kan vallen als er een zogenaamde bankrun komt. Op dit moment is het gevaar op een dergelijke actie redelijk groot, omdat mensen toch het zekere voor het onzekere willen nemen. Wat dat betreft worden het een paar spannende dagen voor de gigantische techbank.

3/ I believe the biggest risk to startups AND VCs (and to SVB) would be a mass panic. Classic “runs on the bank” hurt our entire system. People are making public jokes about this. It’s not a joke, this is serious stuff. Please treat it as such

— Mark Suster (@msuster) March 9, 2023

“Ik geloof dat het grootste risico voor startups, venture capital partijen en voor Silicon Valley Bank massale paniek is. Een klassieke bankrun zou het gehele systeem pijn doen. Mensen maken hier publiekelijk grappen over, maar dat is het niet. Dit is een serieuze zaak. Behandel het alsjeblieft ook zo”, aldus Suster.

I will say – SVB has consistently gone out of their way to do the right thing for startups and for the ecosystem. Now is the right time to support them

— Zak Kukoff (@zck) March 9, 2023

SVB krijg vooral steun vanuit de gemeenschap. De reputatie van de bank is goed en ze hebben met name startups altijd goed geholpen. Nu is het dus aan de gemeenschap om de bank te steunen op dit kritieke moment in zijn geschiedenis.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Na Silvergate ook Silicon Valley Bank in de problemen verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters