Nano Bitcoin mining-chip van Jack Dorsey gaat naar prototype

Block, het financiële diensten- en technologiebedrijf dat eigendom is van voormalig CEO van Twitter, Jack Dorsey, heeft aangekondigd dat het met succes het prototype-ontwerp heeft voltooid voor zijn nieuwe Bitcoin-miningchip op een schaal van vijf nanometer (5nm).

Open Source maken van Bitcoin-Miningtechnologie

Op 28 april publiceerde Block een blogpost waarin hij uitlegde dat het uitdagend is om zowel financieel als technisch Bitcoin-mining ASIC-platforms te ontwikkelen. Dit heeft geleid tot “een excessieve concentratie van op maat gemaakte Bitcoin-mining-silicium” in handen van enkele geselecteerde bedrijven. Block is van mening dat deze centralisatie schadelijk is voor zowel de mijnwerkers als het Bitcoin-netwerk in zijn geheel.

Het bedrijf gevestigd in San Francisco heeft expliciet verklaard dat het van plan is om waar mogelijk Bitcoin-miningtechnologie “open source” te maken door het verkopen van stand-alone ASIC’s en andere hardwarecomponenten, om zo “innovatie te stimuleren en de omvang van het Bitcoin-mijnbouwhardware-ecosysteem te maximaliseren”. Volgens de blogpost heeft het bedrijf de afgelopen maanden stappen ondernomen die hen in staat zullen stellen om te experimenteren met nieuwe ontwerpen en hen zullen helpen om efficiëntere en betaalbare Bitcoin-miningchips te produceren. Om deze ontwikkelingsinspanningen te versnellen, heeft Block aangekondigd dat het een grote partij ASIC-chips van Intel heeft gekocht.

We have an update on our mining initiative. This one is about ASICshttps://t.co/bJOM9YNxfl

— Thomas Templeton (@TempletonThomas) April 28, 2023

Vijf en drie nanometer-chips

Op 18 april maakte Intel bekend dat het zou stoppen met het aannemen van nieuwe bestellingen voor zijn Blockscale 1000 Series ASIC’s vóór 20 oktober en de verzending in april 2024 zou beëindigen als onderdeel van kostenbesparende maatregelen. Block heeft aangegeven dat de aankoop van een grote hoeveelheid ASIC’s van Intel zal bijdragen aan het versnellen van de ontwikkeling van zijn eigen 3nm-chip. Het bedrijf beweert dat deze chip de meest geavanceerde tot nu toe zal zijn.

Een nanometer (1nm) is ongeveer de breedte van twee siliciumatomen. Naarmate delen van de chips kleiner worden, kunnen er meer transistors in een siliciumchip van dezelfde grootte worden geplaatst. Door de totale grootte te verkleinen, hoeft de elektrische stroom minder afstand af te leggen in het circuit om een berekening uit te voeren, wat leidt tot verbeterde efficiëntie en een vermindering van de geproduceerde warmte.

Het is opmerkelijk dat ASIC-chips van 5 nanometer al geruime tijd bestaan, met de eerste 5nm ASIC die in 2021 werd uitgebracht door het Chinese mijnbouwbedrijf Canaan. Momenteel draaien de meeste Bitcoin mining ASIC’s op 5nm-chips. Echter, tot op heden heeft geen enkel bedrijf zijn ASIC-chipontwerpen open source gemaakt.

De term ‘ASIC’ zelf staat voor “Application-Specific Integrated Circuit” en verwijst naar een apparaat dat is geoptimaliseerd om een enkele rekenfunctie te voltooien en dat doorgaans wordt gebruikt voor het minen van Proof-of-Work (PoW) cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC).

Het bericht Nano Bitcoin mining-chip van Jack Dorsey gaat naar prototype verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters