Nationale schuld VS bereikt record van 33 biljoen (!) dollar

De nationale schuld van de Verenigde Staten van Amerika is voor het eerst in de geschiedenis boven de 33 biljoen dollar uitgekomen, terwijl de rentes op dit moment door het dak gaan. Sinds het loslaten van het schuldplafond in juni voegde Amerika ongeveer 1 biljoen dollar aan zijn totale schuld toe. Mark Spitznagel, de oprichter van het hedgefonds Universa Investments waarschuwt voor de “grootste kredietbubbel” in de geschiedenis van de mensheid.

Bron: The Kobeissi Letter via X

Amerikaanse schuld gaat door het plafond

Maya MacGuineas, de president van het committee voor een Verantwoordelijk Federaal Budget zegt er het volgende over: “De Verenigde Staten bereikt een nieuwe mijlpaal waar niemand trots op zal zijn; onze nationale schuld is zojuist voorbij de 33 biljoen dollar geschoten.”

Op 3 juni keurde president Joe Biden een wet goed waarmee het Amerikaanse schuldplafond tot januari 2025 wordt opgeschort. Dat betekent dat er tot die datum geen nieuw plafond aan de schulden van Amerika zit.

Over de afgelopen vijf jaar voegde Amerika 11,5 biljoen dollar aan schulden toe aan het totaal. Verder ligt het land op koers om jaarlijks 1 biljoen dollar aan rentekosten te betalen.

BREAKING: For the first time in history, total US Federal debt crosses $33 trillion.

Since the debt ceiling “crisis” the US has added $1 trillion in debt PER MONTH.

Over the last 5 years, the US has added a total of $11.5 trillion in debt.

At the same time, we are on track for… pic.twitter.com/RrzqMJ3imT

— The Kobeissi Letter (@KobeissiLetter) September 18, 2023

We moeten immers niet vergeten dat de Amerikaanse centrale bank de afgelopen maanden gigantisch de rente verhoogde. “De rente zal op korte termijn de grootste uitgave van de Amerikaanse overheid zijn. Hoe kan dat nog goed komen?”, zo vraagt The Kobeissi Letter zich op Twitter (of X) af.

Ministerie van Financiën maakt zich geen zorgen

Janet Yellen, de huidige Minister van Financiën van de Verenigde Staten, maakt zich blijkbaar geen zorgen over deze gigantische getallen. “De statistiek waar ik het meeste naar kijk om onze situatie te beoordelen zijn de rentekosten als percentage van het bruto binnenlands product”, aldus Yellen tegenover CNBC.

Uiteindelijk is het echter ook belangrijk om naar de daadwerkelijke rentekosten te kijken en die gaan in rap tempo richting de 1 biljoen dollar per jaar (zie bovenstaande grafiek).

Om die reden is het voor Amerika belangrijk dat de rente die de centrale bank hanteert snel naar beneden gaat. Wat dat betreft zit Bitcoin in een goede positie voor de langere termijn.

Bitcoin doet het goed in een klimaat waarin de rentes laag zijn en daarmee de geldcreatie op een hoger niveau ligt. Hoe meer geld er in omloop komt, hoe meer mensen op zoek gaan naar alternatieve vormen van schaarste en dan is het maximum van 21 miljoen Bitcoin natuurlijk aantrekkelijk.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Nationale schuld VS bereikt record van 33 biljoen (!) dollar verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters