On-chain data hint op Bitcoin prijsmanipulatie vooraf aan Grayscale uitspraak

Het is je vast niet ontgaan. De Amerikaanse financiële instantie Grayscale Investments boekte een belangrijke overwinning. Een panel van rechters heeft besloten dat de Securities and Exchange Commission (SEC) onvoldoende onderbouwing heeft gegeven voor de afwijzing van Grayscale’s aanvraag om hun Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), dat ruim 600.000 Bitcoin (BTC) beheert, om te zetten in een Spot Bitcoin ETF. 

De uitspraak is absoluut goed nieuws voor crypto liefhebbers. Toch is er een opmerkelijke ontwikkeling die de aandacht trekt. Blockchain-analist Ali observeerde dat voorafgaand aan de recente Grayscale-verklaring maar liefst 30.000 Bitcoin, met een geschatte waarde van $78 miljoen, naar handelsplatformen werden overgemaakt. Dit resulteerde in een stijging van het totale Bitcoin-aanbod op deze platforms met meer dan 2,5%. Gezien de omvang van deze transactie is dit zeer opvallend en roept het vragen op. Het suggereert dat enkele grote marktspelers mogelijk vooraf op de hoogte waren en hun strategie dienovereenkomstig hebben aangepast.

Signs of #Bitcoin manipulation? Check this out!

Just before #Grayscale legal victory against @SECGov, around 30,000 #BTC were sent to #crypto exchanges — boosting exchange supply from 1.13 million to 1.16 million $BTC. pic.twitter.com/j8xgoAzLrs

— Ali (@ali_charts) August 29, 2023

Crypto en prijsmanipulatie

Dit is niet de eerste keer dat er vermoedens van prijsmanipulatie in de financiële wereld opduiken. Uit een grondige studie van financiële experts John Griffin en Amin Shams, verbonden aan de Universiteit van Texas en de Ohio State University, bleek dat één enkele marktspeler grotendeels verantwoordelijk was voor de enorme waardestijging van Bitcoin in 2017. Door een gedetailleerde analyse van transacties tussen Bitcoin en de stablecoin Tether wisten de onderzoekers opvallende handelspatronen te identificeren. Deze patronen wezen allemaal naar één specifiek groot account bij Bitfinex, een van de grootste crypto-exchanges ter wereld.

In tegenstelling tot traditionele financiële markten, waar toezichthoudende instanties bestaan om regels op te stellen en te handhaven ter preventie van marktmanipulatie, ontbreekt een dergelijk gestandaardiseerd toezichtsmechanisme in de wereld van cryptocurrency.

Ommekeer voor de crypto markt?

Het recente nieuws over Grayscale heeft een directe impact gehad op de Bitcoin koers, die in korte tijd met meer dan 5% is toegenomen. Deze positieve ontwikkelingen lijken de marktonzekerheid te verminderen, vooral met betrekking tot de haalbaarheid van een Bitcoin ETF. Na ruim twee maanden van stilte sinds BlackRock’s initiële aanvraag op 15 juni, lijkt de hoop op de goedkeuring van zo’n ETF nu te herleven.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Maak een Bitvavo account

Je wordt doorgestuurd naar

Het bericht On-chain data hint op Bitcoin prijsmanipulatie vooraf aan Grayscale uitspraak verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters