Onderzoek: “51 procent van het handelsvolume in Bitcoin is nep”

Afgelopen week kwam naar buiten dat de Bitcoin blockchain over de gehele geschiedenis voor meer dan 100 biljoen dollar aan transacties verwerkte. Een groot deel van die transacties lijkt echter geen economische transacties te betreffen. Nu blijkt dat ook een groot deel van het handelsvolume op de beurzen niet is wat het lijkt.

Geen consensus over handelsvolume

Een nieuw onderzoek van Forbes komt terug met de conclusie dat meer dan de helft van het handelsvolume van Bitcoin, verdeeld over 157 beurzen, nep is. Deze beurzen rapporteren het dagelijkse handelsvolume in Bitcoin op hun platformen op basis van interne processen, die bij iedere partij weer net iets anders zijn.

In het onderzoek neemt Forbes de cijfers van CoinMarketCap en CoinGecko als voorbeeld. Terwijl CoinMarketCap een dagelijks handelsvolume van 32 miljard dollar rapporteert, schrijven ze bij CoinGecko 27 miljard dollar op. Dat is een flink verschil, zeker gezien het hier slechts over één dag gaat.

Nomics rapporteerde voor diezelfde dag een handelsvolume van 57 miljard dollar, terwijl Messari slechts een handelsvolume van 5 miljard dollar erkende. Welke cijfers moeten we geloven? Dat is lastig te zeggen. Ook de cijfers van Glassnode en IntoTheBlock wijken extreem af van het gemiddelde met 7,8 miljard dollar en 6,71 miljard dollar.

Wat is het echte getal?

Forbes is dieper op de cijfers ingedoken en schrijft in het onderzoek dat 51 procent van het gerapporteerde handelsvolume nep is. “Wij schatten dat het wereldwijde dagelijkse handelsvolume in Bitcoin voor de industrie op 14 juni 128 miljard dollar was. Dat is 51 procent minder dan de 262 miljard dollar die je zou opschrijven op basis van de cijfers van de beurzen”, aldus de onderzoekers van Forbes.

Uiteindelijk is het volgens Forbes niet mogelijk om het precieze handelsvolume van Bitcoin en daarmee de liquiditeit van de markt te bepalen. Het zogenaamde “washtrading”, waarbij beurzen handelsvolume faken is een praktijk die helaas nog veel voorkomt. Dat komt omdat de meeste beurzen bang zijn om gebruikers kwijt te raken als ze de werkelijke volumes zouden publiceren.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Onderzoek: “51 procent van het handelsvolume in Bitcoin is nep” verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters