Onderzoek: Bitcoin-mining kost minder dan 0.5% van wereldwijde energie als het $2 miljoen bereikt

Uit een nieuw onderzoek dat door Arcane Research is uitgevoerd, heeft Bitcoin het potentieel om een belangrijke energieverbruiker te worden. Hiervoor moet de prijs ervan wel enkele miljoenen dollars worden.

Energieverbruik Bitcoin afhankelijk van meerdere factoren

In het onderzoek wordt het energieverbruik van Bitcoin in het jaar 2040 geschat en het rapport ervan is geschreven door Jaran Mellerud, analist bij Arcane Research.

Volgens de analist is het toekomstige energieverbruik van Bitcoin enorm afhankelijk van een aantal zaken, zoals de prijs van de digitale activa, de transactiekosten en elektriciteitsprijzen.

Als BTC tegen 2040 de $2 miljoen weet te bereiken, dan kan het netwerk ervan 894 Terawattuur (TWh) per jaar gebruiken. Dit is ongeveer 10 keer meer dan wat nu verbruikt wordt op het BTC-netwerk. Toch zou, ondanks deze enorme groei, een dergelijk energieverbruik in 2040 slechts 0,36% uitmaken van het geschatte wereldwijde energieverbruik, een stijging ten opzichte van het huidige aandeel van 0,05% van Bitcoin, schat de analist.

Stroomverbruik verschilt per prijs

Momenteel besteden miners van Bitcoin grofweg 50% van hun inkomen aan elektriciteit. Het toekomstige energieverbruik van Bitcoin zou procentueel veel lager zijn in minder bullish scenario’s. De BTC-prijs zou tegen 2040 $500.000 moeten bereiken om Bitcoin 223 TWh per jaar te laten verbruiken. Als Bitcoin in 17 jaar voor $100.000 wordt verhandeld, zou BTC-mining slechts 45 TWh per jaar verbruiken, aldus het rapport.

Verder werd de aanzienlijke impact van de Bitcoin-halvering nog eens benadrukt. Dit is een vierjaarlijks evenement dat een 50% verlaging van de blokbeloning van miners impliceert. Volgens het rapport moet de BTC-prijs als gevolg van de halvering in een enorm tempo stijgen, terwijl het verzachtende effect van de halvering kan worden gecompenseerd door in de toekomst hogere transactiekosten.

“Een dergelijke verhoging zal alleen plaatsvinden als er een aanzienlijke vraag is naar het gebruik van Bitcoin als betalingssysteem”, schreef Mellerud en voegde als slot eraan toe:

“De Bitcoin-prijs hangt af van de marktvraag naar Bitcoin als waardeopslag, terwijl de transactiekosten worden bepaald door het gebruik van Bitcoin als ruilmiddel.”

Het bericht Onderzoek: Bitcoin-mining kost minder dan 0.5% van wereldwijde energie als het $2 miljoen bereikt verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters