Ook ECB verhoogt wéér de Rente, wat betekent dit voor Bitcoin?

In lijn met de verwachtingen heeft de Europese Centrale Bank (ECB) wederom een renteverhoging doorgevoerd. Deze verhoging, die ingaat op 2 augustus, bedraagt 0,25 procentpunt en brengt de rente op 3,75 procent.

Dit percentage evenaart de historisch hoogste stand van de beleidsrente van de centrale bank, een record dat dateert van oktober 2000 toen de ECB-rente gedurende zes maanden op 3,75 procent stond. In dit artikel zullen we de implicaties van deze renteverhoging onderzoeken, met een bijzondere focus op de mogelijke gevolgen voor Bitcoin en andere cryptovaluta.

Een zeer hardnekkige inflatie

De rente heeft nu voor de negende keer in het afgelopen jaar een stijging gezien. Deze meest recente aanpassing is erop gericht om de inflatie te temmen, welke volgens de ECB nog immer hoger is dan gewenst. De ECB stelt een inflatiedoel van 2 procent, maar ondanks de dalende trend van de inflatie, geeft de bank aan dat dit doel dit jaar waarschijnlijk niet zal worden bereikt. Als maatregel om de stijgende prijzen te beteugelen, wordt het dus kostbaarder om geld te lenen.

Het blijft onduidelijk of de ECB besluit om de rente op het huidige niveau van 3,75 procent te handhaven, of overweegt om in september een verdere verhoging door te voeren. Zoals ECB-president Christine Lagarde tijdens de persconferentie in Frankfurt opmerkte: “Dit kan van maand op maand fluctueren. We kunnen pauzeren, we kunnen verhogen.”

Komen de renteverhogingen spoedig tot een einde?

Er zijn aanwijzingen dat de reeks van renteverhogingen mogelijk tot een einde kan komen. Dit werd gesuggereerd door Christine Lagarde, president van de ECB. Een maand geleden gaf ze aan dat er nog een lange weg te gaan was om de inflatie onder controle te krijgen. Nu lijkt ze echter een andere toon aan te slaan, aangevend dat de ECB de economische gegevens zal bestuderen om te bepalen of er nog een pad te bewandelen is en hoe lang dit pad zal zijn.

Lagarde dringt er bij de eurolanden op aan om hun economische steun te verminderen en fiscale hervormingen door te voeren die de productiviteit verbeteren en de staatsschulden verminderen. Ze waarschuwde dat als dit niet gebeurt, er een sterkere monetaire respons kan komen vanuit de ECB.

Daarnaast gaf Lagarde aan dat de ECB vooruitgang boekt in de strijd tegen hoge inflatie. Ze drukte erop dat burgers, wanneer zij hun dagelijkse boodschappen doen, hun auto voltanken of hun energierekening betalen, zullen opmerken dat de kosten niet hetzelfde zijn als zes maanden geleden. Desalniettemin was ze voorzichtig om een overwinning uit te roepen, en benadrukte ze dat er nog steeds werk aan de winkel is.

Wat betekenen de rente verhogingen voor Bitcoin?

De recente renteverhogingen van de ECB en de Federal Reserve kunnen verschillende implicaties hebben voor Bitcoin en andere cryptocurrencies. Ten eerste kan de hogere rente de vraag naar risicovollere activa zoals cryptocurrencies doen afnemen. Aangezien hogere rentetarieven de kosten van lenen verhogen, kunnen beleggers voorzichtiger zijn met hun investeringen en minder geneigd zijn om te investeren in volatiele activa zoals Bitcoin.

Daarentegen kunnen deze renteverhogingen ook een inflatieverhogend effect hebben. In dit geval kunnen sommige beleggers Bitcoin en andere cryptocurrencies als een hedge tegen inflatie zien, aangezien hun waarde niet direct wordt beïnvloed door veranderingen in de rente.

Tenslotte kan een hogere rente ook invloed hebben op de liquiditeit van de cryptomarkt. Met hogere rentetarieven kunnen minder mensen bereid zijn om geld te lenen om te investeren in cryptocurrencies, wat kan leiden tot een vermindering van de handelsvolumes. Dit zou de volatiliteit van de cryptomarkt kunnen vergroten, aangezien kleinere handelsvolumes kunnen leiden tot grotere prijsschommelingen.

Echter, ondanks de potentiële gevolgen van de renteverhogingen, hebben we deze week weinig beweging gezien in de Bitcoin koers. Dit komt waarschijnlijk doordat de markt deze renteverhogingen al had geanticipeerd. Het feit dat de renteverhogingen door de ECB en de Federal Reserve verwacht waren, betekent dat veel beleggers hun posities al hadden aangepast voordat de verhogingen daadwerkelijk plaatsvonden. Dit is een veelvoorkomend fenomeen in de financiële markten, waarbij prijzen vaak reageren op verwachtingen van toekomstige gebeurtenissen in plaats van de gebeurtenissen zelf.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Maak een Bitvavo account

Je wordt doorgestuurd naar

Het bericht Ook ECB verhoogt wéér de Rente, wat betekent dit voor Bitcoin? verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters