Opent BRICS deze week de aanval op de Amerikaanse dollar?

De BRICS-alliantie komt deze week bij elkaar in Zuid-Afrika en het gerucht gaat dat een aanval op de Amerikaanse dollar op de agenda staat. BRICS bestaat onder andere uit China, Rusland, India en Brazilië en veel landen willen zich bij dat economische blok voegen. Is BRICS een bedreiging voor de Westerse wereld en wat betekent de opkomst van deze economische alliantie voor Bitcoin?

De uitbreiding van BRICS

Vanaf dinsdag 22 augustus tot en met donderdag 24 augustus komen de grote namen van de BRICS-alliantie bij elkaar in Zuid-Afrika om de toekomst van het economische blok te bespreken. Het belangrijkste agendapunt is het lidmaatschap van veel nieuwe landen.

Uit recente rapporten bleek dat er inmiddels 44 landen zijn die potentieel geïnteresseerd zijn om zich bij BRICS te voegen. Waaronder Saudi-Arabië, Argentinië en Iran.

De grote vrees van de Westerse wereld is dat BRICS op termijn met een eigen valuta komt. Die valuta zou volgens de geruchten gedekt moeten worden door goud.

Mocht dat het geval zijn, dan kan dat in theorie een concurrent voor de Amerikaanse dollar worden om de rol van wereldreservemunt. Voor die positie is echter meer nodig dan een stabiele munt, waardoor de kans groot is dat het nog jaren duurt voordat BRICS daadwerkelijk de dollar kan aanvallen.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Het is vooral interessant om te lezen dat de BRICS-alliantie van plan is om een door goud gedekte munt te introduceren. Daarmee erkennen landen als China en Rusland eigenlijk dat het belangrijk is om een vorm van geld met een natuurlijke schaarste te hebben.

Dat is ook voor de Bitcoin-gemeenschap een belangrijke eigenschap van geld en dat staat haaks op het huidige fiat-geldsysteem wat heerst in de wereld.

Voor Bitcoin kan het goed zijn als BRICS blijft kijken naar mogelijkheden om hun eigen valuta aan een vorm van schaarste te koppelen.

Ook Bitcoin zou in theorie een dergelijke rol kunnen vervullen, zij het op relatief kleine schaal. Qua marktomvang is Bitcoin immers nog vele malen kleiner dan goud.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Maak een Bitvavo account

Je wordt doorgestuurd naar

Het bericht Opent BRICS deze week de aanval op de Amerikaanse dollar? verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters