Opnieuw problemen voor de Amerikaanse bankensector?

Als we de gerenommeerde kredietbeoordelaar Moody’s mogen geloven, dan staat de Amerikaanse bankensector wederom op springen. Moody’s verlaagt de kredietbeoordeling van 10 regionale banken en overweegt met Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street, Truist Financial, Cullen/Frost Banks en Northern Trust nog enkele grote banken aan te pakken.

Is dit een waarschuwing voor een nieuwe bankencrisis en mogelijk opnieuw een run op Bitcoin?

Het probleem voor de banken

Het probleem voor de Amerikaanse banken is dat ze door de continue renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank minder winstgevend zijn. Als gevolg daarvan neemt volgens Moody’s het risico op een kapitaalvlucht van klanten toe, omdat zij zich mogelijk zorgen maken over de financiële gezondheid van hun bank.

Amerikaanse banken moeten concurreren met de hoge rentes. Als je op een spaarrekening 2 procent krijgt en bij de Amerikaanse overheid 5 procent voor een staatsobligatie, dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt.

Verder hebben banken vaak veel langlopende schulden, zoals hypotheken, met een vaste rente afgesloten met klanten. Door de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) zijn die leningen in waarde gedaald.

“Er blijft een significant risico dat klanten hun kapitaal weghalen bij de banken in de komende kwartalen”, aldus Moody’s, dat daarmee waarschuwt voor een nieuwe episode in de bankencrisis, wat in potentie goed is voor Bitcoin.

Waarom is dat goed voor Bitcoin?

Zodra banken beginnen te wankelen, zie je dat mensen gaan nadenken over de veiligheid van hun kapitaal bij die instanties. Bitcoin is door Satoshi Nakamoto gebouwd als antwoord op het fragiele traditionele financiële systeem.

Bitcoin is een asset die je volledig in eigen beheer kunt bewaren en waar je geen financiële tussenpersonen voor hoeft te vertrouwen.

Om die reden zagen we eerder dit jaar ook koersstijgingen voor Bitcoin tijdens de bankencrisis. Mensen werden met hun neus op de feiten gedrukt en die zijn op dit soort momenten duidelijk in het voordeel van Bitcoin.

Wat dat betreft zou het helemaal niet verkeerd zijn als de voorspellingen van Moody’s uitkomen.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Opnieuw problemen voor de Amerikaanse bankensector? verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters