Overheidsschuld VS explodeert met $392 miljard in 30 dagen en is ‘gevaar voor het land’

De Amerikaanse overheidsschuld blijft maar groeien en is de afgelopen 30 dagen ook met 392,75 miljard dollar toegenomen. Voor de afgelopen week alleen al ging het om een stijging van 66,41 miljard dollar. Volgens het Cato Institute vormt de gigantische schuldenberg inmiddels een probleem voor de nationale veiligheid.

Rentebetalingen op de Amerikaanse overheidsschuld. Bron: Federal Reserve

Wat is het probleem voor Amerika?

Over schulden betaal je rente en daar ligt een belangrijk onderdeel van het probleem voor de Verenigde Staten van Amerika. Zoals je in de bovenstaande grafiek kunt zien stijgen de jaarlijkse rentebetalingen van de Verenigde Staten over die schulden in rap tempo naar het bedrag van 1 biljoen dollar.

Ter vergelijking; dat staat ongeveer gelijk aan het volledige Nederlandse bruto binnenlands product (BBP). Amerika is dat bedrag alleen al kwijt aan de rente.

Hierdoor verliest het land een steeds groter deel van zijn budget aan het financieren van zijn schulden. Volgens het Cato Institute zijn er op korte termijn hervormingen nodig.

“Hoge en stijgende Amerikaanse overheidsschulden leiden tot een daling van private investeringen, lagere inkomens en een grote risico op een plotselinge fiscale crisis”, aldus het Cato Institute. We spreken van een fiscale crisis als het de overheid niet lukt om zijn financiën rond te breien.

Gevaar voor de nationale veiligheid

In principe is het voor een land natuurlijk al gevaarlijk als het niet goed gaat met de economie en ze de rekeningen niet meer kunnen betalen. Wat dat betreft zou het al logisch zijn dat het Cato Institute zich zorgen maakt over de nationale veiligheid in de Verenigde Staten, maar er is meer.

“Het verdedigen van de natie is een kernverantwoordelijkheid voor de federale overheid. Om de veiligheid en vermogens van Amerikanen te maximaliseren, moet de overheid qua strategie en budget prudent zijn. Een zware fiscale crisis zou het economische fundament van Amerika’s kracht ondermijnen en de VS beperken in zijn verdediging”, aldus het Cato Institute.

Verder zou het volgens Cato een goede zijn om een schuldcommissie op te richten, die plannen maakt voor hervormingen en wiens aanbevelingen automatisch in de wet opgenomen worden, zodra deze worden goedgekeurd door de president van de Verenigde Staten.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Overheidsschuld VS explodeert met $392 miljard in 30 dagen en is ‘gevaar voor het land’ verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters