Peter Brandt: “Geen sprake van manipulatie van Bitcoin koers”

In een serie van tweets legt investeringslegende Peter Brandt uit waarom er volgens hem geen sprake is van manipulatie van de bitcoin koers door CME Group of andere financiële instellingen. Dit bewijst hij door op CoinMarketCap te laten zien dat het handelsvolume bij CME Group slechts een fractie is van de totale dagelijkse handelsvolume.

Does the @CMEGroup control the price of Bitcoin?

According to @CoinMarketCap the global daily trading volume is approx. 2.5 million $BTC

The daily trading volume at the CME is approx 45,000 BTC

To suggest that the CME controls the price of BTC is utter hogwash

— Peter Brandt (@PeterLBrandt) September 21, 2022

“Het is totale onzin”

Het is volgens Brandt praktisch onmogelijk dat CME Group met dat relatief lage handelsvolume invloed heeft op de Bitcoin koers. “Heeft @CMEGroup controle over de Bitcoin koers? Volgens CoinMarketCap gaan er op dagelijkse basis 2,5 miljoen Bitcoin heen-en-weer. Het dagelijkse handelsvolume van CME Group is ongeveer 45.000 Bitcoin. De suggestie dat CME Group de Bitcoin koers controleert is totale onzin”, zo schrijft Brandt.

Brandt haalt in zijn uitspraken uit naar de volgens hem naïeve Bitcoiners en goldbugs die, als de prijs omhooggaat roepen dat het gerechtigheid is en als de koers zakt, dan is er ineens sprake van manipulatie door banken en futures markten. Ondanks de uitspraken van Brandt, schrijven sommige mensen dat CME Group niet het enige platform is waarop je in Bitcoin-derivaten kan handelen.

Het is een kwestie van leverage

Een andere gebruiker suggereert dat het in principe niet om het dagelijkse handelsvolume gaat, maar om de hoeveelheid leverage die gebruikers mogen inzetten. Chris Close zegt dat het er juist om gaat hoeveel Bitcoin je kan controleren voor 1 miljoen dollar of 10 miljoen dollar. Het antwoord op die vraag is volgens hem belangrijk voor deze kwestie. Als je met een hefboom van 50 kunt handelen op Bitcoin, dan kan je in theorie met 1 miljoen dollar voor 50 miljoen dollar aan Bitcoin controleren.

How much leverage does CME allow? The question is how much bitcoin can you control for 1M, 10M etc.

— Chris Close (@soclose2me) September 22, 2022

Het kan zijn dat de Bitcoin koers wordt beïnvloed door derivaten-platforms, maar op de lange termijn moet dat niet uitmaken. Bitcoin is immers een asset die, in tegenstelling tot goud, compleet transparant is. We weten precies hoeveel Bitcoin er zijn. Zo lang steeds meer mensen hun Bitcoin in eigen wallets blijven bewaren, gaat het de goede kant op en wordt het steeds lastiger om de koersen te manipuleren.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Peter Brandt: “Geen sprake van manipulatie van Bitcoin koers” verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters