Pro-Rusland groep haalt 2 miljoen dollar aan Bitcoin en Ethereum op

Het conflict tussen Oekraïne en Rusland wordt van beide kanten gefinancierd met crypto. Meer dan 54 pro-Russische vrijwilligers hebben voor 2,2 miljoen dollar aan cryptocurrrency donaties opgehaald om de oorlog in Oekraïne te financieren. Volgens Chainalysis is het meerendeel van dat bedrag opgehaald via Bitcoin (1,45 miljoen dollar) en Ethereum (590.000 dollar).

Sancties omzeilen met crypto

Amerikaanse politici als senator Elizabeth Warren hebben eerder dit jaar al hun zorgen geuit over de mogelijkheden om met crypto sancties te omzeilen. Nu lijkt Rusland precies dat gedaan te hebben. Project Terricon, een groep die donaties ophaalt voor Russische militairen, heeft op de website staan dat ze crypto gebruiken vanwege de sancties.

De mede-oprichter van Chainalysis, Jony Levin, beargumenteerde in maart nog dat de potentie om crypto te gebruiken voor het ontwijken van sancties klein is. Dit baseerde hij op het feit dat grote bedragen eenvoudig getraceerd kunnen worden op publieke blockchains. Nu gaat het echter om relatief kleine bedragen en dat is helaas wel mogelijk met crypto.

Oekraïne nog steeds aan “de leiding”

Als we naar het totaal kijken, dan is Oekraïne echter nog verreweg de grootste als het aankomt op het ontvangen van crypto-donaties. Tot op heden heeft Oekraïne namelijk tientallen miljoenen aan crypto ontvangen als steun voor het conflict met Rusland. Dat komt omdat Alex Bornyakov, de minister van digitale transformatie van Oekraïne, vanaf het begin van de oorlog om steun heeft gevraagd in de vorm van crypto.

In maart schatte analysebedrijf Elliptic nog dat Oekraïne in totaal 64 miljoen dollar in crypto heeft opgehaald. Bornyakov zelf gaf op dat moment al aan dat het bedrag destijds al dichter bij de 100 miljoen dollar lag. Daarbij is het bedrag wat Rusland tot nu toe via Bitcoin en Ethereum heeft opgehaald een peulenschil.

Het bericht Pro-Rusland groep haalt 2 miljoen dollar aan Bitcoin en Ethereum op verscheen eerst op Newsbit.

Generated by Feedzy

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters