Recordaantal Bitcoins in Handen van Langetermijnbeleggers: Voorteken voor een Nieuwe Bullrun?

Lange termijn investeerders op het Bitcoin (BTC) netwerk bezitten nu een recordaantal BTC. Dit blijkt uit een on-chain data analyse van blockchain analytics platform Glassnode.

Een groeiend aantal van deze langetermijnbeleggers suggereert meestal dat er een nieuwe bullmarkt (een stijgende markt) op komst is. Uit het verleden weten we dat kortetermijnbeleggers meestal stap voor stap uit de markt stappen voordat een nieuwe bullmarkt begint.

Wat is een langetermijnbelegger?

Wat is een langetermijnbelegger in Bitcoin? Dat is iemand die zijn Bitcoins minimaal een jaar of langer in zijn digitale wallet houdt. Deze beleggers geloven sterk in hun investering en verkopen hun Bitcoins niet snel, zelfs niet als de prijs flink daalt. Ze zijn dus een belangrijke factor in de Bitcoin-markt, omdat ze vaak de grondslag vormen voor een nieuwe bullmarkt. Bovendien geldt: hoe meer Bitcoins in handen zijn van langetermijnbeleggers, hoe minder er beschikbaar zijn voor verkoop op de markt.

14,6 miljoen BTC in bezit van langetermijnbeleggers

In Figuur 1 is de totale hoeveelheid Bitcoin in het bezit van lange termijn investeerders te zien middels de blauwe lijn, en het totaal aantal BTC in het bezit van korte termijn investeerders middels de roze lijn.

Wat direct opvalt is dat de hoeveelheid Bitcoin in het bezit van lange termijn houders continu is gaan toenemen na de 2022 prijs crash. In juli 2022 hadden deze beleggers ongeveer 13 miljoen BTC in bezit, een jaar later en dit is gestegen tot bijna 14,6 miljoen. Een stijging van ruim 12% in 12 maanden tijd. Ondertussen is het bezit van korte termijn investeerders gezakt tot ongeveer 2,5 miljoen coins. 

Figuur 1: Totale hoeveelheid Bitcoin in het bezit van lange termijn houders (bron; Glassnode)

Historische indicatie van bullmarkt

Wanneer we de voorgaande bear- en bullmarkten onder de loep nemen, blijkt de balans tussen korte- en langetermijnbeleggers een belangrijke voorspellende factor voor een mogelijke bullrun. Dit wordt geïllustreerd in Figuur 1. In de aanloop naar de bullrun van 2021 zien we een opmerkelijke piek in het aantal kortetermijnbeleggers.

Dit zijn nieuwkomers die de cryptomarkt betreden om Bitcoin aan te schaffen. Daarentegen daalt het aantal langetermijnbeleggers aanzienlijk. Dit is logisch, aangezien deze beleggers vaak al lange tijd BTC in bezit hebben en de prijsstijging aangrijpen om winst te nemen. Dit zijn vaak de eerste indicaties dat er een marktpiek aan zit te komen.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Maak een Bitvavo account

Je wordt doorgestuurd naar

Het bericht Recordaantal Bitcoins in Handen van Langetermijnbeleggers: Voorteken voor een Nieuwe Bullrun? verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters