Spannende weken voor Bitcoin, Amerikaanse dollar verliest terrein

De Amerikaanse dollar is naar het laagste punt in drie weken gezakt, omdat de economische omstandigheden in de Verenigde Staten de Federal Reserve dwingen om minder agressief uit de hoek te komen met renteverhogingen. Ook onze eigen euro is weer opgeklommen tot ongeveer een halve cent van de dollar, waarmee de munten weer bijna evenveel waard zijn.

Wat kunnen we verwachten?

Deze week is het de beurt aan de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente te verhogen. De verwachting is dat de ECB met een renteverhoging van 0,75 procent op de proppen komt. Het is echter nog maar de vraag in hoeverre dat vol te houden is voor de ECB, want met name in Italië loopt de rente behoorlijk op. Als het rentepercentage voor de Italiaanse overheid te hoog wordt, dan kan dat de economie weleens compleet onderuithalen.

Het probleem voor de rest van de Eurozone is dat Italië een enorme economie is. Als de Italiaanse economie in de problemen komt, dan gaat de rest dat ongetwijfeld ook voelen. Dat was minder het geval toen we jaren geleden Griekenland overeind moesten houden. In die zin staat de Eurozone er extreem zwak voor en is het nog maar de vraag hoe lang deze opleving ten opzichte van de dollar stand kan houden.

Problemen in de Verenigde Staten

Ook in de Verenigde Staten gaat het steeds minder met de economie, waar de renteverhogingen van de Federal Reserve nu ook een stevige impact lijken te maken. Met name de extreem snelle verhoging van de hypotheekrente heeft de woningmarkt geen goed gedaan. “Het is mij nog steeds niet duidelijk of we de top van de Amerikaanse dollar gezien hebben, maar de economie begint zeker weten in te kakken”, aldus Ray Attrill, het hoofd van buitenlandse valuta bij de National Australia Bank.

Het is nu wachten op de Federal Reserve, die volgende week op 2 november met hun rentebesluit komen. Daarnaast is de verwachting dat ze hun strategie voor de komende vergaderingen zullen uitspreken, waarna we meer informatie over de toekomst van de dollar hebben. Voor 2 november is een renteverhoging van 0,75 procent een zekerheid, maar voor de vergadering van december lijkt ook een renteverhoging van 0,50 procent tot de mogelijkheden te behoren.

Als de Federal Reserve gas terugneemt, dan kan dat een goede impact op de markt hebben. In ieder geval op de korte termijn zullen we dan waarschijnlijk een opleving zien. Het is echter de vraag of die opleving daarna kan doorzetten, want meestal zien we na een koerswijziging van de Federal Reserve dat de markten een diepere bodem maken. Het worden dus hoe dan ook spannende weken voor Bitcoin.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Spannende weken voor Bitcoin, Amerikaanse dollar verliest terrein verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters