Terwijl Grote spelers Bitcoin verkopen, slaan kleine kopers toe

In een opvallende wending in de Bitcoin-markt, verkopen de zogenoemde ‘whales’ – de grootste bezitters van Bitcoin – hun munten in groten getale, terwijl de kleinere ‘shrimps’ juist volop aan het kopen zijn. Dit onverwachte gedrag roept tal van vragen op: Waarom gebeurt dit? En welke impact kan dit hebben op de toekomst van Bitcoin?

Duik met ons in de wereld van cryptocurrency en ontdek wat deze ontwikkeling kan betekenen voor uw investeringen.

Uit on-chain data blijkt dat Bitcoin (BTC) whales in grote hoeveelheden hun munten aan het verkopen zijn. Ondertussen zijn de kleinere shrimps juist aan het accumuleren. Het gedrag is opvallend, het gedrag van whales wordt op de voet gevolgd omdat zij met hun vermogen veel invloed hebben op de markt. Wat is de reden van dit gedrag en kunnen beleggers verwachten in de korte termijn?

Bitcoin whales zijn adressen die een grote hoeveelheid BTC bezitten, over het algemeen een minimum van 1.000 BTC (dit komt neer op een waarde van minimaal $30 miljoen met de huidige koers). Omdat whales dermate veel vermogen hebben, kunnen ze veel invloed uitoefenen op de markt. Daarnaast worden ze ook gezien als het “slimme geld”. Historisch gezien zien we namelijk dat whales vaak voorafgegaan zijn van een bullmarkt aan het accumuleren zijn en tegen het einde van de bullmarkt juist veel munten verkopen. Shrimps daarentegen zijn juist kleinere wallets met minder dan 1 BTC op hun wallet. Hoewel er een stuk meer shrimp adressen zijn, hebben ze over het algemeen veel minder vermogen en invloed op de markt.

Shrimps kopen Bitcoin in grote hoeveelheden

In Figuur 1 zien we dat de shrimp adressen flink aan het toenemen zijn. De oranje kleurige lijn geeft de totale hoeveelheid BTC die de shrimp adressen in beheer hebben. Sinds de prijs crash in november 2022 is er een flinke sprong te zien in de hoeveelheid bitcoin die deze adressen bezitten en blijven ze continu accumuleren met recent zelfs 33.4K BTC dat per maand wordt aangeschaft door alle shrimp accounts.

Een van de belangrijke redenen voor de toename in shrimps is de toenemende wantrouwen in centrale crypto exchanges ten gevolge van de faillissementen en wetgeving problemen die zich in de Verenigde Staten afspelen. Hierdoor hebben gebruikers steeds vaker de voorkeur om persoonlijke voogdij te hebben over hun munten.

Figuur 1: Totaal en net positie verandering van het aantal shrimp adressen op het Bitcoin netwerk (bron; Glassnode)

Whales verkopen Bitcoin

Opvallend genoeg verkopen de whales juist hun munten. In Figuur 2 is het aantal whales adressen weergegeven in de afgelopen 2 jaar. In die periode is het aantal whales in een continue benedenwaartse trend, waar het in maart 2021 nog bijna 2.500 whale adressen waren is dat nu gedaald tot 2.030 adressen.

Een flinke daling van bijna 20%. Het laat zien dat whales hun munten aan het verkopen. Grootschalige accumulatie door whales wordt vaak als belangrijke metriek gebruikt door analisten om de opkomst van een nieuwe bullmarkt te voorspellen. De huidige dalende trend suggereert daarom mogelijk dat we nog niet een ommekeer kunnen verwachten.

Figuur 2: Totale hoeveelheid bitcoin adressen met meer dan 1.000 BTC (bron; Glassnode)

Conclusie

De recente verschuiving in Bitcoin-eigendom, waarbij whales verkopen en shrimps accumuleren, wijst op een potentieel veranderende dynamiek in de cryptomarkt. De daling in whale adressen en de opkomst van de shrimps kan duiden op een nieuwe fase van gedecentraliseerde eigendom. De precieze gevolgen voor de markt blijven echter onzeker. Als investeerder is het belangrijk om deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden en strategieën dienovereenkomstig aan te passen.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en Bitcoin kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Maak een Bitvavo account

Je wordt doorgestuurd naar

Het bericht Terwijl Grote spelers Bitcoin verkopen, slaan kleine kopers toe verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters