Transactiekosten Bitcoin voor het eerst sinds juni 2020 onder de $1

De gemiddelde transactiekosten op de Bitcoin blockchain zijn voor het eerst in twee jaar tijd onder de 1,00 dollar gevallen. Hoewel hoge transactiekosten geen reclame zijn voor Bitcoin als betaalmiddel, heeft het netwerk die op termijn wel nodig om miners te compenseren voor hun werk. Het idee is namelijk dat dagelijkse betalingen uiteindelijk via oplossingen als het Lightning Netwerk verlopen.

Gemiddelde transactiekosten naar 0,825 dollar

Het Bitcoin netwerk perioden gekend waarin de transactiekosten extreem hoog waren. De mensen die er destijds al bij waren herinneren zich vast de explosie van de bullmarkt van 2017. Destijds kon je soms tot wel 60 of 80 dollar betalen voor een simpele Bitcoin transactie. Inmiddels is dat niet meer het geval, dat heeft ook te maken met het inkakken van de hype rondom Bitcoin. Wat we vaak zien is dat de transactiekosten tijdens de bullmarkt explosief stijgen.

Dat komt omdat iedereen op dat moment Bitcoin inkoopt en veel mensen dat via brokers of exchanges naar eigen wallets laten sturen. Nu is dat niet het geval en kan het netwerk alle transacties opvangen zonder dat de transactiekosten enorm uit de hand lopen. Toch is het niet rendabel om je koffie te betalen voor transactiekosten van 0,825 dollar. Het is overigens zeker mogelijk om nog minder dan dat te betalen, maar dan moet je vaak lang wachten voordat je transactie is doorgevoerd.

Hoge of lage transactiekosten?

Voor buitenstaanders lijkt het een goede zaak dat de transactiekosten op Bitcoin omlaag gaan. De echte kenners weten dat dit op de lange termijn geen goede zaak is. Met iedere halving gaat de beloning voor de miners immers naar beneden en moeten ze steeds meer gecompenseerd worden via de transactiekosten. Als die geen stijging vertonen, dan kan het zijn dat de beveiliging van het netwerk daaronder komt te lijden. Op de lange termijn moeten de transactiekosten flink de lucht in om Bitcoin veilig te houden.

Dagelijkse betalingen kun je dan via exchanges, banken of het Lightning Netwerk doen. Grotere betalingen als het kopen van een huis of een auto zou je nog via de blockchain kunnen regelen. Je moet de blockchain op de lange termijn dan ook zien als de veiligste plaats om transacties te doen, maar zeker niet de meest efficiënte. Het Lightning Netwerk of andere oplossingen gaan in de toekomst waarschijnlijk steeds meer fungeren als je portemonnee, die je kunt gebruiken voor de supermarkt of andere plekken voor relatief kleine betalingen.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Transactiekosten Bitcoin voor het eerst sinds juni 2020 onder de $1 verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters