Verrassende wending in China: Hoge Chinese rechter erkent Bitcoin als virtueel eigendom

In 2021 voerde China een algeheel verbod in op Bitcoin en Bitcoin mining. Nu komt het land via een hoge rechter uit Shanghai met een verrassende wending. In een rechtszaak erkent de hoge rechter in kwestie Bitcoin namelijk als eigendom voor de wet. Eerder erkende een lagere rechter op basis van de schaarste en liquiditeit al de waarde van Bitcoin en kwalificeerde het destijds als virtueel eigendom. Inmiddels is die uitspraak dus bevestigd door een hogere rechter in het land.

China en Bitcoin

Het feit dat een hoge rechter de waarde van Bitcoin erkent en het kwalificeert als virtueel eigendom is hoopgevend. Dat betekent namelijk dat er mogelijk een toekomst is voor Bitcoin in China, dat met een populatie van 1,4 miljard mensen het grootste land ter wereld is. De uitspraak van de rechter opent niet meteen de deur voor Chinezen om weer Bitcoin te kopen en erin te handelen, daarvoor is meer nodig.

De relatie van China met Bitcoin is er vanaf de begindagen al eentje van ups en downs. Meerdere keren in de geschiedenis van Bitcoin waren er geruchten over een algeheel verbod. Uiteindelijk kwam dat er in 2021, maar China staat bekend als een land waar op korte termijn veel kan veranderen. De kans is echter niet groot dat ze Bitcoin op korte termijn weer legaal maken, aangezien de overheid veel waarde hecht aan de controle over het geld. Zeker nu het probeert om de digitale yuan aan de man te brengen in het land.

De rechtszaak in kwestie

De rechtszaak in kwestie is een verhaal op zich. Eerder oordeelde de lagere rechter, op basis van de kwalificatie van Bitcoin als virtueel eigendom, dat de verdedigende partij de Bitcoin in kwestie moest teruggeven aan de aanklager. De verdedigende partij hield zich echter niet aan deze uitspraak, waardoor de zaak opnieuw voor de rechter kwam. Uiteindelijk bleek dat de verdedigende partij de Bitcoin helemaal niet meer had, waardoor de rechter besloot dat de aanklager recht had op compensatie.

Nu moet de verdedigende partij de waarde van de Bitcoin op het moment van de lening, waarschijnlijk inclusief een zakelijke rente, terugbetalen aan de aanklager. Wat de zaak iets complexer maakte voor de rechter is dat Bitcoin op dit moment geen officiële waarde heeft in China, omdat de handel verboden is. Daarnaast hebben de autoriteiten last van het feit dat er geen juridische grondslag is om onderzoek te doen naar Bitcoin-gerelateerde zaken omdat dit ook verboden is. De erkenning van Bitcoin als virtueel eigendom is echter een sprankje van hoop voor de toekomst van Bitcoin in China.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Verrassende wending in China: Hoge Chinese rechter erkent Bitcoin als virtueel eigendom verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters