Voormalig vicepresident Wereldbank uit zorgen over BRICS-alternatief voor Amerikaanse dollar

We krijgen de laatste tijd steeds vaker berichten over de BRICS-alliantie die achter de schermen bezig zouden zijn met een concurrent voor de Amerikaanse dollar. In een nieuw artikel op Project Syndicate zegt Ana Palacio, een voormalige vicepresident van de Wereldbank, dat met name ontwikkelingslanden die zich buitengesloten voelen aangetrokken zijn tot dit project.

Zij zijn volgens haar op zoek naar een alternatief wereldbeeld en institutioneel systeem. Dat vinden ze mogelijk in de nieuwe wereldmunt waar onder andere Rusland en China mee bezig zouden zijn.

Bedreiging voor het Westen?

Palacio krijgt sterk het gevoel dat veel ontwikkelingslanden doorkrijgen dat het Westerse financiële systeem een beperkende werking op hun economische groei heeft. “Ontwikkelingslanden zijn boos over de lastige voorwaarden die hun door Westerse intstellingen worden opgelegd. Ze zijn helemaal klaar met wat zij beschouwen als meten met twee maten in essentiële beleidskwesties, zoals de groene transitie”, aldus Palacio.

Ontwikkelingslanden zijn volgens Palacio klaar met de Westerse pogingen om hun economieën te controleren. Zij merken dat ze daardoor geen steek verderkomen en gaan logischerwijs op zoek naar alternatieven.

Het is echter nog maar de vraag of het alternatief waar de BRICS-alliantie mee bezig is een realistische optie is. De kans lijkt namelijk klein dat de Westerse grootmachten er akkoord mee gaan om handel te drijven in een andere munt dan de Amerikaanse dollar, de euro of de Japanse yen.

Vertrouwenskwestie

Vooral na de start van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is deze discussie opnieuw opgekomen. Er gingen in het verleden weleens vaker geruchten over een initiatief op dit gebied van de BRICS-landen, maar dat geluid is nog nooit zo hard geweest.

Het lijkt erop dat het bevriezen van de Russische reserves in het Westerse financiële systeem in ieder geval voor Rusland de laatste druppel was. Zij vertrouwen het Westerse financiële systeem niet meer en ook China en andere landen lijken geschrokken van de beslissing van Amerika om Rusland buiten te sluiten.

Dat is immers iets wat hen in de toekomst ook zou kunnen overkomen als er een conflict met het Westen ontstaat. Als deze ontwikkelingen zich op deze manier doorzetten, dan kan het dus zomaar zijn dat we straks een gespleten wereld krijgen.

Aan de ene kant heb je dan het Westen dat vooral draait op de Amerikaanse dollar en aan de andere kant de BRICS-alliantie met hun eigen nieuwe wereldmunt. Bitcoin zou in die wereld een mooie verbinder kunnen zijn, maar dat is voor nu nog allemaal theorie.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Voormalig vicepresident Wereldbank uit zorgen over BRICS-alternatief voor Amerikaanse dollar verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters