Voorzitter Amerikaanse centrale bank denkt nog niet aan renteverlagingen

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, was vandaag aan de beurt om te spreken tijdens het jaarlijkse Jackson Hole Economic Symposium, waar centrale bankiers van over de hele wereld samenkomen. Volgens Powell is de inflatie ondanks de agressieve renteverhogingen van zijn centrale bank nog steeds te hoog.

“We hebben nog een lange weg te gaan”, zo liet Powell vrijdag weten tijdens zijn toespraak.

Meer renteverhogingen op komst?

De grote vraag is natuurlijk wat die uitspraken van Powell mogelijk betekenen voor de volgende rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve). Volgens de markt is er niet zoveel aan de hand, want de kans op een nieuwe renteverhoging in september is vandaag zelfs gedaald.

Waar de kans op een nieuwe verhoging gisteren nog op 19,0 procent lag, gaat het nu nog maar om 15,5 procent. Al lag datzelfde percentage een week geleden nog op 11,0 procent.

Bron: CME Group

Alles bij elkaar lijkt de toespraak van Jerome Powell weinig invloed op de markt te hebben. Dat past een beetje bij wat we gewend zijn bij de welbespraakte voorzitter van de Amerikaanse centrale bank.

Powell is er een meester in om persconferenties te geven waar je eigenlijk niet zoveel uit kunt halen, waardoor de opties voor zijn centrale bank volledig openblijven.

Federal Reserve hoopt op een recessie

Op basis van de uitspraken van Powell lijkt het een beetje alsof de Federal Reserve stiekem hoopt op een recessie. “Als de economische groei boven de huidige trend uitkomt, moeten we de rente misschien verder ophogen. […] We moeten scherp zijn op signalen dat de economie niet zo snel afkoelt als verwacht”, en meer van dat soort uitspraken verraden dat Powell en zijn centrale bank hopen op economische krimp.

Wat betekent dat voor de Bitcoin koers? Het lijkt erop dat de Federal Reserve aanstuurt op een recessie om de inflatie omlaag te krijgen. De inflatie is nog steeds te hoog en volgens Powell is twee maanden van positieve data niet voldoende om erop te rekenen dat de inflatie zal verdwijnen.

Zo kan het jaar 2023 nog weleens pittig worden voor Bitcoin. Zeker als we inderdaad de recessie krijgen die iedereen maanden geleden al voorspelde.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Voorzitter Amerikaanse centrale bank denkt nog niet aan renteverlagingen verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters