Waarom betaalde de Amerikaanse overheid $51.600 voor een vuilnisbak van $300?

Het Amerikaanse ministerie van Defensie betaalde 51.600 dollar aan Boeing voor een vuilnisbak van 300 dollar, zo blijkt uit een nieuw rapport van een denktank. Dat soort gekke betalingen leveren natuurlijk argwaan op, als mensen horen dat de overheidsschuld in twee weken met 500 miljard toeneemt en het totaal op 32 biljoen dollar ligt.

Iemand moet die schulden uiteindelijk terugbetalen en dit soort gekke ontwikkelingen helpen daar niet aan mee.

Wat is hier aan de hand?

Het Pentagon betaalde deze gigantische som geld voor de vuilnisbak nadat het object werd aangemerkt als een niet-commercieel item, zo schrijft Responsible Statecraft, wat een online magazine is voor het Quincy Institute.

“Tot 2010 vroeg Boeing gemiddeld 300 dollar voor een vuilnisbak die werd gebruikt in een E-3 Sentry, een suirveilance en radarvliegtuig gebaseerd op de 707 van Boeing. Nadat de 707 uit de roulatie ging in de Verenigde Staten was de vuilnisbak plotseling geen commercieel item meer en was Boeing niet verplicht om de prijs op het oude niveau te houden”, aldus Responsible Statecraft.

Dit verhaal lijkt een beetje op een eerdere onthulling van CBS News, dat wist te meldden dat Raytheon Technologies de prijzen voor stinger-raketten verhoogde van 25.000 naar 400.000 dollar per stuk. Op deze manier wordt de Amerikaanse overheid natuurlijk aan alle kanten leeggetrokken.

Is hier sprake van corruptie?

De populaire Amerikaanse politicus Bernie Sanders vertrouwt de boel niet helemaal en stuurde al een brief naar Lloyd Austin, de huidige secretaris van Defensie. Hierin vroeg Sanders om een update over de inspanningen van het departement om de prijsverhogingen van private bedrijven te onderzoeken.

“Het departement van defensie kan niet langer verwachten dat het Congress of de Amerikaanse belastingbetaler de recorduitgaven van het leger pikt, terwijl ze aan de andere kant honderden miljarden aan uitgaven aan spectaculair winstgevende private ondernemingen niet kunnen verantwoorden”, aldus Sanders.

Voor Bitcoin zijn deze ontwikkelingen natuurlijk koren op de molen. Steeds meer mensen krijgen hierdoor argwaan over de manier waarop de overheid met hun geld omspringt. Als dit op deze manier doorzet, dan kan dat ook bijdragen aan het bullish-narratief rondom de digitale munt.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Waarom betaalde de Amerikaanse overheid $51.600 voor een vuilnisbak van $300? verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters