Waarom Crasht de Cryptomarkt? Wat Ging Er Mis Deze Maand?

De anticipatie was groot. Crypto-investeerders keken reikhalzend uit naar updates over een Bitcoin (BTC) exchange traded fund (ETF), zetten hun zinnen op de lancering van Shibarium en verwachtten dat de recente successen van Ripple een positieve invloed zouden hebben op de XRP koers. Desondanks bracht 17 augustus een koude douche voor de cryptowereld. Na een stabiele periode in de BTC koers, is er nu een duidelijke neerwaartse trend zichtbaar. Wat is hier aan de hand?

Koers prestatie top 10 cryptomuntent op basis van marktkapitalisatie (CoinGecko)

Waarom dalen de crypto koersen?

De daling, zoals in elke financiële markt, is een gevolg van een dalende vraag ten opzichte van het aanbod. Wat een grote reden lijkt voor de huidige correctie is het uitblijven van positief nieuws. Juni en juli zagen een ommekeer in het sentiment en dat had te maken met de betrokkenheid van meerdere financiële instanties door Bitcoin ETF aanvragen van onder andere BlackRock en VanEck. De koers stijgt en het vraag en aanbod vindt een nieuw evenwicht. Wat de vraag verder omhoog laat stijgen is meer goed nieuws, maar dat bleef uit. Markten worden sterk beïnvloed door de psychologie van de deelnemers. Hoe langer het stil blijft in de crypto wereld, hoe meer mensen gaan geloven dat de prijs zal dalen.

Een ander project dat tegenvalt is XRP. Na zijn gedeeltelijke overwinning in de rechtszaak tegen de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC) zag de crypto munt bijna een verdubbeling in prijs. Hoewel op het eerste gezicht de rechtszaak een verpletterende overwinning leek voor Ripple, bleek over tijd uitspraak toch genuanceerder in elkaar te zitten. Er zitten nog wat haken en ogen aan de uitspraak van rechter Analisa Torres. Daarnaast is de zaak nog steeds niet afgelopen. De SEC gaat in hoger beroep en er loopt ook nog een jury rechtszaak tegen de CEO van Ripple Labs, Brad Garlinghouse. Ook hier lijkt de euforie plaats te nemen voor een meer genuanceerd sentiment.

Als laatst viel de langverwachte lancering van Shibarium volledig in de soep. Hoewel het testnet een succes was, bleken er heel wat problemen met de schalingsoplossing van Shiba Inu (SHIB). Technische problemen, waaronder $1,7 miljoen aan Ethereum (ETH)dat vast lijkt te zitten dragen bij aan de neerwaartse trend.

Conclusie

Op 17 augustus kreeg de cryptowereld een tegenslag te verwerken, met een merkbare neerwaartse trend in de BTC koers. De daling lijkt voornamelijk te wijten aan het uitblijven van positief nieuws, vooral na eerdere positieve sentimenten door Bitcoin ETF aanvragen. De situatie rondom XRP en zijn rechtszaak blijkt complexer dan aanvankelijk gedacht, en de lancering van Shibarium had te maken met significante technische problemen. Deze factoren hebben gezamenlijk bijgedragen aan de huidige bearish trend in de cryptomarkt.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Maak een Bitvavo account

Je wordt doorgestuurd naar

Het bericht Waarom Crasht de Cryptomarkt? Wat Ging Er Mis Deze Maand? verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters