Waarom zakte bitcoin binnen paar uur naar 46.000 euro? Over geruchten uit Turkije, China en Amerika

Bitcoin zakte in het weekend binnen een paar uur met 9,4%. De koers daalde van 50.800 naar 46.100 euro zondagochtend. Vanochtend lijken Aziatische en de Europese investeerders het vertrouwen in bitcoin weer gevonden te hebben. De koers is inmiddels weer wat gestegen, maar het loont om toch terug te kijken naar afgelopen weekend. Wellicht kunnen we hier iets van leren, want er is voor meer dan miljarden aan posities geliquideerd.

Bron: BTC Direct

Welke verhalen zijn echt, en welke FUD?

Er waren dit weekend een paar FUD-verhalen, en het is nooit met 100% zekerheid te zeggen welk verhaal de meeste impact heeft. Turkije wil bedrijven verbieden om crypto te accepteren voor goederen en diensten, dat werd door velen uitgelegd als Turkije verbiedt Bitcoin (FUD). Een ander verhaal is dat de Amerikaanse regering verschillende financiële organisaties wil aanpakken voor het witwassen van geld met cryptocurrency’s. Dit is niet bevestigd en lijkt tot nu toe een gerucht (FUD).

Stroomstoring in China

Analisten kijken liever naar wat ze kunnen waarnemen en meten. De rekenkracht van het bitcoin netwerk (hashpower) gingen hard omlaag en de bitcoin koers volgde vlak daarna. De rekenkracht daalde door een gebeurtenis in China.

Op 10 april was er een waterlek in de Fengyuan-kolenmijn volgens PANews. Dit had invloed op  Queergou Town, Hutubi County, Changji Prefecture in de regio Xinjiang Uygur (ja die regio). Hierdoor werden ondergrondse stroomvoorzieningen onderbroken. In reactie hierop werd op 16 april de stroom gepland onderbroken in het Xinjiang Big Data Center vanwege brandoefeningen.

In de regio Xinjiang zijn de grootste Chinese Bitcoin miningpools aanwezig. Dovey Wan laat hieronder zien welk effect dat heeft op de verschillende pools en op de totale rekenkracht op het netwerk.

Rekenkracht en daling bitcoin

Analist Willy Wook zag dit ook en merkte op dat dit de grootste daling van de rekenkracht is sinds november 2017. ‘De rekenkracht halveerde, waardoor de bitcoin koers kon crashen.’

Volgens Bitinfocharts daalde de rekenkracht van  157,58 EH / s naar 105,43 EH / s – het laagste niveau sinds december 2020.

Woo schreef de daling ook toe aan de stroomstoring in de provincie Xinjiang. Hij zegt dat dit nieuws al een paar dagen bekend was, voordat de koers in elkaar klapte. Hiermee bevestigt hij wat wij hierboven schrijven en wat Dovey Wan ook opmerkte.

9000 bitcoins reageerden als eerste

Twee dagen voor de koersdaling zijn er 9000 bitcoins naar Binance verstuurd, in reactie op de stroomstoring. Woo zegt:

‘Het valt op dat het volume op Binance meer vanuit Azië dan vanuit het Westen komt. Het is waarschijnlijk dat dit is ingezonden door een whale met meer kennis van gebeurtenissen in China.’

Daarnaast werden ook nog steeds bitcoin verkocht van traders die werken met kwartaalopties. Woo zegt dat de verkoopdruk van deze twee evenementen samen genoeg was om de bitcoin koers te laten dalen tot onder 59.000 dollar. Dit heeft er weer voor gezorgd dat veel leverage traders geliquideerd werden en dat er stop losses geraakt werden.

Er is dus voor 4,9 miljard dollar aan bitcoin posities geliquideerd, en zelfs voor het dubbele aan altcoin posities. Voor iedereen die aan het wachten was op de dip om crypto’s in te slaan, gisteren was het perfecte moment.

The post Waarom zakte bitcoin binnen paar uur naar 46.000 euro? Over geruchten uit Turkije, China en Amerika appeared first on BTC Direct | Nieuws.

Generated by Feedzy

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters