Wanneer gaat de Federal Reserve de rente verlagen?

Het is je vast niet ontgaan dat de Amerikaanse Federal Reserve in een periode van 15 maanden de rente verhoogde van 0,25 naar 5,25 procent om de inflatie te bevechten. Tot nu toe resulteerde dat in een daling van de consumentenprijsindex van 9,4 procent in 2022 naar de huidige 5,0 procent. Helaas voor ons blijkt de kerninflatie (5,3 procent), waar de Federal Reserve vooral naar kijkt, een stuk plakkeriger dan verwacht.

Dat maakt dat de Federal Reserve op dit moment nog niet aan renteverlagingen wil denken en deze maand waarschijnlijk nog één laatste renteverhoging voor ons in petto heeft.

De laatste verhoging?

Dat de Federal Reserve waarschijnlijk met nog één laatste renteverhoging op de proppen komt is verrassend te noemen. In juni kondigden ze namelijk na 15 maanden en 10 renteverhogingen een pauze aan, zodat ze de impact van de eerdere verhogingen konden afwachten.

Nu lijkt het afwachten van die impact alweer voorbij, want de Amerikaanse centrale bank schijnt van plan te zijn om in juli de rente te verhogen naar 5,25 – 5,50 procent. Het is nog maar de vraag of dat een slimme zet is, gezien de economie die al haarscheuren begon te vertonen.

De markt lijkt dat verhaal van de Federal Reserve op dit moment nog te geloven en voorziet ook nog één renteverhoging voor 2023. Vervolgens begint de rente echter in rap tempo te dalen vanaf 2024. Uiteindelijk verwacht de markt dat de rente in 2024 op 3,9 procent eindigt.

Wat betekent dat?

In principe zal de Federal Reserve de rente alleen maar omlaag brengen als de kerninflatie (momenteel 5,3 procent) weer terug is op het gewenste niveau van 2,0 procent OF als er een recessie uitbreekt. Dat laatste lijkt op dit moment het meest waarschijnlijke scenario.

Als gevolg van de eerdere 10 renteverhogingen (en die van juli die in de lucht hangt) is de kans groot dat de economie de komende tijd een zware tik krijgt. Meestal duurt het even voordat de volledige impact van een serie renteverhogingen voelbaar is.

Zodra dat moment daar is en de werkloosheid explosief stijgt door een recessie, moet de Federal Reserve waarschijnlijk ingrijpen met renteverlagingen om daarmee de economie te ondersteunen.

Als dat voor Bitcoin samenvalt met de goedkeuring van de BlackRock Spot Bitcoin ETF en de Bitcoin Halving, dan kan dat weleens een heel bullish scenario opleveren voor de digitale munt.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Maak een Bitvavo account

Je wordt doorgestuurd naar

Het bericht Wanneer gaat de Federal Reserve de rente verlagen? verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters