Wat gebeurd er als de Bitcoin koers onder de $20K zakt?

De Bitcoin koers is in de afgelopen week met meer dan 30 procent gedaald en volgens sommige experts kan de prijs nog veel verder dalen. Het psychologische niveau van 20.000 dollar wordt vaak genoemd als cruciale ondersteuning, maar wat gebeurd er als de BTC prijs onder dit niveau zakt?

Bitcoin verliest 70 procent van zijn waarde

Dat de Bitcoin zich in een stevige bearmarkt bevindt is wel duidelijk. De prijs van 1 BTC token ligt op het moment van schrijven namelijk rond de 21 duizend dollar, terwijl de koers in november 2021 rond de 69.000 duizend dollar lag. Dat betekent dat Bitcoin bijna 70 procent van zijn waarde heeft verloren in iets meer dan een half jaar tijd.

De enorme koersval wordt door veel analisten toegeschreven aan de verslechterende macro-economische omstandigheden, zoals de stijgende inflatie en rentetarieven. Dit boezemt namelijk veel angst in bij beleggers waardoor ze risico avers gaan handelen.

Op dit moment heeft elke crypto investeerder zijn ogen gericht op het 20.000 dollar niveau. Niet alleen omdat het een belangrijk psychologisch ondersteuningsniveau is, maar ook omdat het de piek vertegenwoordigt van de bull run in 2017. In andere bearmarkten is de Bitcoin prijs nooit onder dit niveau gedaald. Dit keer zou alles echter anders kunnen zijn.

Wat als de Bitcoin prijs onder de 20.000 dollar zakt?

Steeds meer crypto analisten vertellen dat het goed mogelijk is dat de Bitcoin prijs dit maal wel onder de $20.000 zal zakken. Analist Sam Callahan vertelt dat het goed mogelijk is dat de BTC prijs meer dan 80 procent daalt vanaf zijn hoogste punt ooit. Precies hetzelfde zagen we namelijk ook gebeuren in december 2018. Toen daalde de koers namelijk tot ongeveer een dieptepunt van $3.000. Als zo’n prijscrash van 80% dit maal plaats zal vinden zou het betekenen dat de Bitcoin koers deze cyclus tot $13.800 zakt.

Bitcoin komt er weer bovenop

Een dergelijke koersval is voor veel investeerders een verschrikkelijk vooruitzicht, maar Callahan vertelt dat hij zich geen zorgen maakt als dat wel gebeurd. Volgens hem zal Bitcoin zeker niet van het toneel verdwijnen en er weer bovenop komen.

“Het is belangrijk op te merken dat de beleggers-basis van Bitcoin heel anders en geavanceerder is in vergelijking met eerdere bearmarkten. Als Bitcoin onder de $20.000 zou vallen, denk ik dat we een substantiële koopdruk zouden zien bij gereduceerde prijsniveaus. Dit omdat de waardepropositie van Bitcoin op lange termijn intact blijft.”

– Sam Callahan

Analist Yuya Hasegawa van Bitbank deelt dezelfde mening. Ze vertelt dat de koers zeker even tot onder de $20.000 zou kunnen zakken, maar volgens haar zou de munt zich dan snel weer herstellen.

Niet iedereen is zo optimistisch

Toch is niet elke analist zo optimistisch als Yuya Hasegawa. Analist Marcus Sotiriou vertelt namelijk dat heel veel crypto bedrijven in grote problemen kunnen raken als de Bitcoin koers onder de $20.000 zakt. Kijk bijvoorbeeld naar Celsius en Terra. Als meer en meer bedrijven in financiële problemen raken kan dat de hele cryptomarkt beschadigen. Een prijscrash tot richting de $17.000 is zeker in de boeken wanneer er gedwongen liquidaties plaats gaan vinden, zo vertelt Sotiriou.

Ook Arthur Hayes, de CEO van BitMEX, benadrukte gisteren op Twitter dat de cryptomarkt nog veel meer waarde zou kunnen verliezen. Dit omdat er nog heel veel crypto futures en optie contracten afgewikkeld moeten worden. Hoe dichter Bitcoin de $20.000 nadert en Ethereum de $1.000 nadert, hoe meer handelaren met open posities hun crypto op de spotmarkt moeten verkopen om hun posities af te dekken.

4/

If these levels break, $20k $BTC & $1k $ETH, we can expect massive sell pressure in the spot markets as dealers hedge themselves. We can also expect that there will be some otc dealers and that will be unable to hedge properly and might go belly up.

— Arthur Hayes (@CryptoHayes) June 14, 2022

En als die niveaus breken, kunnen we enorme verkoopdruk verwachten in de markt, zo vertelt Hayes. Hoe erg zou de crash dan kunnen worden? Volgens Hayes kun je dan beter je computer uitzetten.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Wat gebeurd er als de Bitcoin koers onder de $20K zakt? verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters