Wat is de reden van de Bitcoin koers crash?

De totale crypto market cap is tussen 10 en 13 juni van een klif gevallen nadat de waarde van de markt voor het eerst sinds januari onder de 1 biljoen dollar viel.

Bitcoin verloor in zeven dagen tijd 28 procent en Ethereum ging zelfs met 34,5 procent onderuit. Momenteel ligt de totale market cap op 895 miljard dollar, een daling van ongeveer 24 procent sinds 10 juni. Hoe kan het dat Bitcoin en Ethereum slechter presteren dan het marktgemiddelde? Het antwoord ligt in de markt voor stablecoins die met een market cap van 154 miljard dollar een enigszins vertekend beeld geven.

Een samenvatting van de problemen

De markt ondervindt momenteel de meeste last van de macro-economische omstandigheden die op zijn minst penibel te noemen zijn. Maand na maand komende de hoogste inflatiecijfers in bijna 40 jaar tijd naar buiten en daar reageren centrale banken op met hogere rentes. De Amerikaanse Federal Reserve heeft op 15 juni bijvoorbeeld de rente met 75 basispunten verhoogd, hetgeen de grootste verhoging in 28 jaar tijd markeert. Verder is de belangrijkste centrale bank ter wereld bezig om te snijden in hun balans van 8,9 biljoen dollar.

Daarnaast zijn er liquiditeitsproblemen bij enkele van de grootste partijen in de cryptowereld. Het hedgefondse Three Arrows Capital (3AC) heeft te dealen met enkele margin calls, wat betekent dat ze onderpand aan hun leningen moeten toevoegen om niet geliquideerd te worden. 3AC heeft grote Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) en Staked Ethereum posities, waardoor de koersen van zowel Bitcoin als Ethereum bij een eventuele liquidatie een flinke knauw kunnen krijgen. Een vergelijkbaar probleem heeft het grote Celsius ertoe bewogen om op 13 juni alle opnames tijdelijk te staken.

Het sentiment is gebroken

Het bearish sentiment dat momenteel heerst komt duidelijk terug in de welbekende Fear & Greed Index die momenteel een score van 6/100 afgeeft. Daarmee zitten we op de laagste score sinds augustus 2019 en dus onder de score van maart 2020 tijdens de COVID-19 crash. Met de huidige score verkeren we in een gebied van extreme angst, waar met de huidige omstandigheden weinig tegenin te brengen valt.

Verder is het interessant om te vermelden dat Ethereum in de lijst met de 10 grootste verliezers in de markt staat. Dat is iets wat tijdens grote correcties normaal gesproken niet voorkomt. Naar alle waarschijnlijkheid heeft dat te maken met het feit dat de hedgefondsen die worden bedreigd met liquidaties delen van hun posities moeten verkopen. Een andere grote verliezer is Waves dat een min van 37 procent noteert als gevolg van een opnamelimiet van 1.000 dollar bij Vires Finance, de populairste DeFi-applicatie op het platform.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Wat is de reden van de Bitcoin koers crash? verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters