Wie heeft het Bitcoin-logo ontworpen?

Het feloranje Bitcoin-logo staat al meer dan tien jaar symbool voor financiële vrijheid tijdens recessies en streng overheidstoezicht. In tegenstelling tot de mysteries die verband houden met de maker van de Bitcoin, is de ontwikkeling van het Bitcoin ‘₿’-logo vrij goed gedocumenteerd op het internet. In dit artikel laten we zien wie het logo van ’s werelds bekendste digitale valuta heeft ontworpen.

Het eerste Bitcoin logo

Toen Bitcoin 13 jaar geleden werd geïntroduceerd door de maker Satoshi Nakamoto, werd de munt gepresenteerd met een heel ander logo. Destijds was het een gouden munt met daarop in het midden de letters “BC”, zoals hieronder weergegeven.

Het eerste Bitcoin logo

Op 24 februari 2010 kwam Satoshi Nakamoto echter met een nieuw Bitcoin-logo, waarbij de tekst “BC” werd vervangen door de bekende “₿”. Deze ₿ was gedrukt op de gouden munt.

Op basis van feedback van de vroege Bitcoin gebruikers heeft Satoshi vervolgens wijzigingen in het nieuwe logo verwerkt en de auteursrecht vrije afbeeldingen in het publieke domein vrijgegeven. Het logo zoals je die hierboven ziet werd vervolgens voor een korte tijd gebruikt als het officiële logo voor Bitcoin.

Het huidige Bitcoin logo

Het gedecentraliseerde karakter van het Bitcoin-ecosysteem zorgt ervoor dat de community zijn ideeën kan delen en door kan zetten. Precies dit gebeurde met het huidige Bitcoin logo.

Op 1 november 2010 bracht Bitboy, een lid van de Bitcoin-gemeenschap, namelijk een nieuwe versie van het Bitcoin-logo uit. Deze was gebaseerd op het ontwerp van Satoshi Nakamoto. Bitboy koos er echter voor om de gouden munt te vervangen door de iconische oranje cirkel. Ook kantelde hij het “₿”-logo 14% met de klok mee.

Het voorstel van Bitboy wat het huidige Bitcoin logo is geworden

Als resultaat van overweldigende steun van de gemeenschap, is het ontwerp van bitboy de afgelopen 12 jaar het officiële logo van Bitcoin geweest. Na het uitbrengen van de definitieve versie van het Bitcoin-logo, vertelde bitboy:

“Nu kan iedereen de afbeeldingen rechtenvrij gebruiken, zelfs voor commerciële doeleinden, zonder gebonden te zijn aan enige beperking.”

Liefhebbers blijven tot op heden nieuwe logo’s voor Bitcoin uitbrengen, maar de BTC-gemeenschap heeft nog geen vervanger gevonden voor de geliefde oranje ₿.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Wie heeft het Bitcoin-logo ontworpen? verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters