Zuid-Koreaanse autoriteiten klaar met “Kimchi Premium” op Bitcoin

Zuid-Koreaanse banken komen mogelijk in de problemen vanwege de zogenaamde “Kimchi Premium” die het voor handelaren mogelijk maakt om snel geld te verdienen op momenten dat het handelsvolume stijgt.

De Kimchi Premium is de bijnaam voor de Bitcoin koers in Zuid-Korea die op bepaalde momenten tot wel 50 procent hoger lag dan in de rest van de wereld. Vlugge handelaren kunnen daarvan profiteren door buiten Zuid-Korea Bitcoin te kopen om deze vervolgens op de nationale markt met winst door te verkopen.

Banken onder druk

Nu is de Zuid-Koreaanse wetgever klaar met de Kimchi Premium en zijn enkele banken gewaarschuwd over hun falen om te voorkomen dat handelaren in het buitenland Bitcoin kopen, die zij vervolgens in hun thuisland voor een flinke winst dumpen. Dit doen Zuid-Koreanen door Bitcoin te kopen van individuen in China, Hong Kong en Japan. Uiteraard niet via een normale beurs, maar via een onderhandse deal.

De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben die praktijk nu gelijkgesteld met het witwassen van geld. Banken hebben als gevolg daarvan limieten ingesteld voor internationale overboekingen, maar de afgelopen jaren hebben er alsnog voor 3,4 miljard dollar aan illegale transacties plaatsgevonden. Volgens de Financial Supervisory Service (FSS) is het gros van die transacties via nationale Zuid-Koreaanse banken verlopen.

Huidige Kimchi Premium

Op het moment van schrijven valt het mee met de Kimchi Premium. Er is op dit moment sprake van een premium van iets meer dan 2 procent. Wat we in de grafiek kunnen zien is dat de Kimchi Premium vooral omhoogschiet als het volume stijgt. Tijdens de voorlaatste all-time high van april 2021 schoot de premium de lucht in, maar ook tijdens de daling van mei van dat jaar was de premium hoog.

In mei gingen we echter niet omhoog, maar juist heel hard omlaag vanwege de beslissing van Tesla om Bitcoin te schrappen als betaalmiddel vanwege klimatologische twijfels over Proof-of-Work mining. Momenteel is er weinig incentive voor Zuid-Koreaanse arbitragehandelaren, maar het is een goede zaak dat overheidsinstanties ingrijpen om toekomstig misbruik te voorkomen.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Zuid-Koreaanse autoriteiten klaar met “Kimchi Premium” op Bitcoin verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters